QUIL (maig 2015)
Pensar en la definició de quil em fa venir basques, ja que es tracta d’un líquid lletós que es forma a l’intestí prim durant la digestió.
Ara bé, si allunyo aquesta imatge mental, i em centro en l’Scrabble, he d’admetre que quil “té un puntet”. Perquè, no només et pot donar força punts amb la Q, sinó també t’allibera d’una L, que possiblement no et convingui tenir al faristol.
A més, un cop al tauler, permet fer quils, quill o quilo, col·locant així un scrabble a un tauler prou tancat, per exemple.
La part bona és que els seus allargaments no acaben aquí! Quil és una paraula d’on poden sortir un munt de mots nous:
- Variants de la pròpia paraula quil, com quilós (semblant al quil), quilífer (vas limfàtic per on passa el quil), el verb quilificar (transformar en quil), quilúria (tenir quil a l’orina)…
- Termes químics: alquil, alquilació, alquilè, alquílic…
- Varis verbs, com aniquilar, anquilosar, alquilar (ep! no llogar, si no fer una alquilació química), aquilotar, (des)equilibrar, (des)maquillar, enforquillar, esquilar, quillar-se (empolainar-se), quilometrar…
- Magnituds: tots coneixem el quilo, però aquest pot fer de prefix (amb el significat mil vegades), com en quilocaloria, quilocicle, quilogram, quilogràmetre, quilohertz (amb la Z inclosa!), quilomicró, quilooctet, quilopond, quilotona, quilovolt… Llàstima del quilowatt, ja que a l’Scrabble en català, no hi ha cap fitxa per a la W…
- Trobem una gran varietat de patologies, amb noms tan interessants com: anquilosi, anquilostomiasi, anquilòtic, poiquilocitosi, poiquilodèrmia, quilocel, quilopericardi, quilotòrax (interessant, amb dues lletres cares…), aquília, anquilop…
- La zoología també està ben representada, amb termes tan bonics com: anquilòstom, anquilosaure, quilostomat, quilòpode, maquílid, maquiloideu, tranquilí…
- Termes nàutics com quilla, sobrequilla, quillat…
- Però no tot són mots impronunciables. També contenen quil paraules tan habituals com aquilí, aquiló (vent del nord), arquilla (arca petita), branquilló, bresquilla (tipus de préssec), bròquil i colibròquil, conquilla, equilibri, equilàter, equilateral, forquilla, inquilí, (in)tranquil, escarquillat (espavilat), rosquilla, taquilla, taquiller, taquillatge, tequila, tronquilló, conquilleta (pasta en forma de conquilla per a la sopa), jonquill (jacint), jonquilló, jonquilla…
Per acabar, algunes paraules menys conegudes:
- Aquílifer (ep! pots aprofitar un quilífer del tauler): portaestendard de l’exèrcit romà.
- Conquilífer (una altra opció per allargar quilífer): roca o terreny amb conquilles.
- Maquila: antiga mesura d’oli.
- Quilma: sac gros.
- Quilmada: oliva mòlta en una premsada.
- Quiliarca: antic militar grec.
- Diaquiló: emplast farmacèutic.
- Resquill: estella que salta d’un ós fracturat.
- Roquill: petricó o glop de vi o llet.
- Quiliasta: que segueix el quiliasme (mil·lenarisme, certa creença cristiana).
- Aquilègia: planta.
Qui diria que quil donaria tant de suc? Argggg… Aquesta expressió no ha estat gaire afortunada. M’han tornat a venir basques!
Deixa un comentari