QUEB (novembre 2018)
Quina paraula més estranyota, oi? A algú li sona? Segur que avui dia a gairebé ningú, però els nostres rebesavis segurament la coneixien bé…
El queb és un cotxe descobert, de quatre rodes i quatre seients i amb una capota plegable. El cotxer anava al darrere de tot i les regnes passaven per damunt del cos del cotxe. Aquesta paraula és una variant del que els francesos deien “cabriolé”, i que els anglesos van escurçar com a “cab”… Aquests van ser els primers vehicles privats “de lloguer” que van tenir, per això els londinencs encara anomenen “cabs” als taxis!
Però a nosaltres ens interessa, més que la història del transport, l’ús que en podem fer dels quebs (o cabs) jugant a l’Scrabble en català! Sobretot l’hem de veure com una paraula amb la Q (que, no ho oblidem, val 8 punts) i amb B (lletra sovint molesta d’utilitzar).
Quines altres paraules podem crear sobre la base de queb?
- Arquebisbe: prelat que té un poder d’ordre igual al dels bisbes però amb una certa preeminència respecte a aquests. D’aquí en deriven altres mots com ara arquebisbal, arquebisbat..
. i arquebisbessa! (En algunes esglésies cristianes, només.) - Paquebot: vaixell de vela semblant al bergantí, utilitzat com a correu i per a transport de passatgers.
- Quebequès: (en femení, quebequesa) individu del Quebec (una província del Canadà). Aquí són famosos pels seus múltiples referèndums 😉
- Quebrassa: dialectal, crebassa. Clivella, obertura estreta i llarga, produïda en un cos per sequedat, fred, vellesa, malaltia…
- Quebratxo: nom donat a la fusta del quebratxo blanc i del quebratxo vermell (que, encara que aquests arbres tenen noms similars, són de diferents famílies).
I ara, cotxer, ja podem continuar el viatge!
#motsgabia #paraulames #scrabble #català #escrable #llengua #queb #cab #scrabbleencatalà
Deixa un comentari