GAL·LI a l’Scrabble (paraula del mes de novembre 2019)
Per novembre, coneixerem el gal·li i hi jugarem amb ell a l’Scrabble!
La taula periòdica i el món de la química ens donen moltes paraules útils per jugar a Scrabble en català: azot, al·lè, al·lil…. i ara també gal·li!
Aquest element metàl·lic de la taula periòdica ens facilita treure’ns dues fitxes de Scrabble ben desagraïdes: la G (de només 3 punts, i punyetera de combinar…) i la L·L (d’uns magnífics 10 punts, però que ens fa ballar el cap).
Què podem fer amb el gal·li un cop al tauler de Scrabble? La podem fer crèixer instantàniament amb el seu plural, gal·lis, o posar gal·lic. Aquest mot té vàries acepcions: relatiu al gal·li (obvi), relatiu o pertanyent a la Gàl·lia i als seus habitants (recordeu la gal·la?) o, si parleu del «mal gàl·lic», us referireu a la sífilis.
Parlant de la Gàl·lia, el gal·licisme és un fet lingüístic (idiotisme!) del francès, i també un element lingüístic del francès passat a una altra llengua. Per exemple, paraules com menú, xandall, brioix, amateur… són gal·licismes o francismes.
El clericat francès defensava una doctrina religiosa cristiana en els temps dels carolingis (el gal·licanisme) que practicava aquell qui era gal·licà.
Si parlem de gallines, tindrem una conversa gal·linàcia.
Hi ha un ordre d’ocells que es diu fasianiforme o gal·liforme. Aquests ocells són d’aspecte robust, potes fortes, ales arrodonides i bec curt. Hem trobat una paraula amb, no una, sino dues eles geminades! Es tracta de gal·lionel·la, un tipus de bacteri.
Finalment, tornem a la química per dir-vos que existeix l’àcid pirogàl·lic o pirogal·lol.
Com a comiat, us deixem un enllaç a un vídeo perquè sabeu que NO heu de fer amb un mòbil i el gal·li…
Deixa un comentari